Een man kijkt verdrietig en zit met zijn hand bij zijn voorhoofd

Literatuuronderzoek Nigeriaanse criminele netwerken

In 2019 en 2020 was sprake van een hoog aantal asielaanvragen, B8/3-aangiften mensenhandel en meldingen van Nigerianen die met onbekende bestemming (MOB) vertrokken uit de Nederlandse opvang. Dit heeft aanleiding gevormd voor een data-analyse naar Nigeriaanse asielzoekers die MOB zijn vertrokken in relatie tot mensenhandel en mensensmokkel. Omdat de data-analyse weinig inzicht geeft in de structuur en modus operandi van Nigeriaanse criminele netwerken, is aanvullend literatuuronderzoek uitgevoerd.


Netwerkstructuur

Nigeriaanse criminele netwerken opereren over het algemeen in celstructuren. De grootte kan variƫren van relatief kleine familienetwerken tot grote netwerken met een hiƫrarchische structuur. Zij passen hun werkwijze continu aan de omstandigheden aan om een zo groot mogelijke winst te behalen. De netwerkstructuur maakt dat ze in staat zijn om slachtoffers snel te verplaatsen, zowel naar Europa als binnen Europa. De criminele netwerken maken hierbij tevens gebruik van verblijfsrechtelijke procedures.

Mensenhandel en mensensmokkel

Netwerken van madams houden zich in Europa voornamelijk bezig met de seksuele uitbuiting van Nigeriaanse vrouwen. Confraternities houden zich bezig met seksuele uitbuiting, criminele uitbuiting en arbeidsuitbuiting van Nigeriaanse mannen en vrouwen. Nigeriaanse mannen betalen, in tegenstelling tot vrouwen, hun mensensmokkelaars veelal op voorhand, maar kunnen door afpersing en gebrek aan kansen in Europa nog altijd in uitbuitingssituaties terechtkomen. Er zijn geen aanwijzingen dat mannen op grote schaal seksueel worden uitgebuit in Europa.