Een meisje heeft een mobiele telefoon in haar hand en zit op een trap

Rol van online platformen bij seksuele uitbuiting

Slachtoffers van seksuele uitbuiting komen steeds vaker online in contact met pooiers. Er is een verschuiving zichtbaar naar het online domein, maar het zicht op de betrokken platformen ontbreekt. Dit heeft de aanleiding gevormd voor een onderzoek naar de rol van online platformen in relatie tot seksuele uitbuiting van minderjarigen.


Zes fasen van uitbuiting en 39 type platformen

In het onderzoek zijn 39 verschillende platformen geïdentificeerd, onder te verdelen in vier typen platformen: instant messaging diensten, seksadvertentiewebsites, sociaal netwerksites en datingdiensten. De platformen spelen een rol in zes verschillende fasen van seksuele uitbuiting: het rekruteren van minderjarigen, het plaatsen van seksadvertenties, werven van klanten, afspreken met klanten, opbouwen van relaties en het verspreiden van beeldmateriaal voor exposure of als chantage-middel.

Instant messaging diensten en seksadvertentiewebsites

Het type platform dat veruit het meeste voorkomt en door de jaren heen een duidelijke groei laat zien, zijn instant messaging diensten zoals WhatsApp, Snapchat en Instagram. Door de toenemende populariteit van dit medium in de maatschappij zijn minderjarigen, en daarmee vermoedelijk ook pooiers, steeds vaker op dit type platform te vinden. Dit type platform speelt een rol in elk van de zes benoemde fasen van seksuele uitbuiting. Daarnaast spelen ook seksadvertentiewebsites, zoals Sexjobs.nl en Kinky.nl, een wezenlijke rol. Hun betrokkenheid is door de jaren heen redelijk constant. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de specifieke rol die dit type platform inneemt; ze zijn uitermate geschikt voor het aanbieden van slachtoffers en het werven van klanten.